Nişancı Mehmed Paşa Camii

Nişancı Mehmed Paşa Camii

Avlusunda on ikigen planlı, sekiz sütunlu kubbeli bir şadırvan yer alır. Nişancı Mehmet Paşa’nın türbesi caminin cadde girişinin solundadır. Son restorasyon Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2007-2008 yıllarında tamamlanmıştır.

Cami, orijinalde külliye olarak planlanmış ancak günümüzde sadece cami ve türbesi ayakta kalmıştır. İçinde hazire bulunur ve bâninin oğlu Eyüp Kadısı Mehmed Nutki Efendi burada medfundur.

Zaman içinde deprem ve yangınlarla zarar gören cami, III. Mustafa (1766), II. Mahmut (1835) ve Cumhuriyet döneminde (1958) onarım görmüştür. Sekizgen kubbeli yapının köşeleri yarım kubbelerle desteklenir ve sade bir eyvanlı planı vardır.

Nişancı Mehmet Paşa Camii, İstanbul Fatih’te Karagümrük semtinde, Nişanca Caddesi üzerinde yer alır. 1584-1588 yıllarında inşa edilmiş olup, genellikle Mimar Sinan tarafından başlatılıp, kalfalarından Dâvud Ağa tarafından tamamlandığı kabul edilir.

Evliya Çelebi de caminin Sinan’a ait olduğunu belirtir. Giriş kapısındaki kitabe, yapım tarihlerini ve III. Murad tuğrasını taşır; bu tuğranın tasarımının Nişancı Mehmet Paşa’ya ait olduğu bilinir.

ROTA OLUŞTUR