Nişancı Mehmed Bey Medresesi

Nişancı Mehmed Bey Medresesi

1835’te Şeyhülislam Mekkizade Mustafa Asım Efendi tarafından, 1847’de ise İstanbul Kadısı Kevakibizade Mehmet Sait Efendi tarafından kapsamlı restorasyon geçirmiştir. Ancak 1914’teki I. Dünya Savaşı sırasında kadro dışı bırakılmıştır.

Hadikatül Cevami adlı kaynakta, külliyedeki tantani ve fevkani adı verilen iki medresenin varlığından ve yanındaki hankahın vakıf gelirleriyle kurulduğundan bahsedilir.

Şadırvanlı avluda bulunan kuyu hâlen son cemaat yerinin önünde durmaktadır. Medreseler 1592’de eğitim vermeye başlamış, 16 ve 19 hücreli iki ayrı yapı olarak kayıtlarda geçmektedir.

Nişanca Mehmet Paşa Medresesi, 1594 yılında İstanbul Suriçi, Fatih Atikali Nişanca Caddesi üzerinde inşa edilmiştir. Banisi olan Sultan III. Murad dönemi vezirlerinden Nişancı Mehmet Paşa’nın yaptırdığı külliye; cami, türbe, iki medrese, sebil ve hazireden oluşur.

Külliyeye sonradan bir tekke eklenmiş ancak bu yapı günümüze ulaşmamıştır. Nişancı Mehmet Paşa, görev süresinde Nişancılıktan ikinci vezirliğe yükselmiş ve bu eseri vasiyetine uygun şekilde vakfın gelirleriyle inşa ettirmiştir.