Hüsrev Kethüda DârülKurrâsı

Hüsrev Kethüda DârülKurrâsı

Kaynaklarda adı geçen diğer darülkurralar arasında Müftü Kadızade Efendi, Bosnavi Mehmet Paşa ve Müftü Sa’di Çelebi’ye ait yapılar yer almasına rağmen, bunlar günümüze ulaşamamıştır. Bu yüzden Hüsrev Kethüda Darülkurrası, mimari ve tarihsel açıdan büyük önem taşımaktadır.

Mimar Sinan’ın darülkurraları iki ana mimari tipe ayrılır. Bunlardan biri, tek hacimli, kare planlı ve kubbeli yapılar olup, yalnızca dershane işlevi görür. Bu tip yapılar kimi zaman külliyelerin içinde yer alırken, bazen bağımsız binalar olarak da inşa edilmiştir. Hüsrev Kethüda Darülkurrası bu tarz örneklerden biridir.

Fatih ilçesi, Eminönü semtinde Molla Hüsrev Mahallesi’nde yer alan Hüsrev Kethüda Darülkurrası, Kovacılar Caddesi üzerindeki Molla Hüsrev Mescidi’nin hemen yanında bulunmaktadır. Bahçe kapısı ise Taş Tekneler Sokağı’nda yer almakta olup, yapıya buradan giriş sağlanmaktadır. Üzerinde yer alan kitabe, yapım tarihinin 973 (1565) olduğunu göstermektedir.

Darülkurra, Osmanlı eğitim sisteminde Kur’an eğitimi verilen kurumların genel adıdır. Hüsrev Kethüda Darülkurrası da Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş önemli bir klasik Osmanlı eğitim yapısıdır. Sinan’ın İstanbul’da yaptığı darülkurralar arasında günümüze ulaşabilen sayılı örneklerden biridir.