Güzelce Kasımpaşa Cami
Güzelce Kasımpaşa Cami
Geniş avlusuyla dikkat çeken yapı, üç yönden kapılarla çevrilidir. Harimin iç mekânı kalem işi süslemeler, renkli geometrik ve bitkisel motiflerle bezeli mihrabı ve mermer minberiyle öne çıkar. Kubbe ve pandantiflerde yer alan yazı ve süslemeler yapıya zarif bir görünüm kazandırır. Evliya Çelebi’nin hastane olarak kullanıldığını belirttiği imaret ve medrese ise günümüze ulaşmamıştır. Caminin çift minaresi zaman içinde çeşitli müdahalelerle bugünkü hâlini almıştır.
Caminin çift minaresi zaman içinde çeşitli müdahalelerle bugünkü hâlini almıştır.
Kanûnî Sultan Süleyman devrinde, Osmanlı donanmasının Haliç’e taşınmasıyla bu bölgenin imarıyla görevlendirilen Güzelce Kasım Paşa tarafından 1533-34 yıllarında yaptırılan cami, Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerindendir.
Ahşap olarak inşa edilen yapı, 1722’deki yangında tamamen yanmış, ertesi yıl Feyzullah Efendi tarafından yeniden yaptırılmıştır. Daha sonra 19. yüzyılda tekrar zarar gören cami, Sultan Abdülaziz döneminde bugünkü kare planlı ve çift minareli büyük hâlini almıştır. Zamanla külliyeye şadırvan, çeşme, sebil, muvakkithâne gibi yapılar eklenmiş, avluda ise cami koruma derneği ve gasilhâne gibi birimler yer almıştır.