Derviş Ali Mescidi

Karagümrük’te, Derviş Ali Mahallesi Dilmaç Sokağında yer alan mescid, XVI. yüzyılda inşa edilmiş olup 1812 yılında tamir edilmiştir. Dikdörtgen planlı bu yapı, bugün bahçe görünümündeki geniş bir avlunun kenarında bulunmaktadır. Son cemaat yeri, giriş kapısının mihrab hizasında olmayıp sol taraftadır ve buranın sağ ucu imam-müezzin odası olarak düzenlenmiştir. İbadet sahnesi basık kemerli, loş ve üstü düz tavanla örtülüdür. Mihrabı yuvarlak kavislidir ve yağlı boya ile perdeler, kandiller resmedilmiştir. Ahşap minber ise oldukça yayvan ve sade bırakılmıştır. Kadınlar mahfiline sağdaki maksüre üzerindeki ahşap merdivenle çıkılır. Vâiz kürsüsü ise pencerelerden birinin içine yerleştirilmiştir.

 Mescidin en özgün tarafı, sekiz köşeli taş ve tuğla sıralarıyla inşa edilmiş küçük minaresidir. Minarenin kaidesi kesme taştır; şerefesi gövde içinde mihrab şeklinde sekiz pencerelidir. Külahı sekiz köşeli piramit biçimindedir ve taştan yapılmış Edhemî derviş tacı alemi ile süslenmiştir. Haziresindeki mezarlar ise bakımsız kalmıştır.

 Caminin bânisi Derviş Ali’nin kabri burada bulunmamaktadır. Avluda taş bilezikli bir kuyu, abdest almak için tek musluklu taş bir tekne ve çeşme vardır ancak bunlar şu anda kullanılamamaktadır. 1940 yılında Hacı Tahir tarafından tamir edilen mescidin avlusuna imam evi eklenmiştir. Dış duvarda bulunan kitabe ise betonlama ve boya nedeniyle okunmaz hale gelmiştir.

ROTA OLUŞTUR